Himon hahmot arvostelevat debyyttioluensa

Miten arvioida omaa olutta objektiivisesti?

Olutta ei voi arvioida objektiivisesti kuin täysin sokkona, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Arvioidaan oma olut siis rehellisen subjektiivisesti.

Verivelka on, kuten moni varmasti tietää, Panimo Himon debyyttiolut. Himo on vielä hetken käkipanimo, ennen kuin saamme oman tuotannon loppuvuodesta käyntiin, joten debyyttiolut on valmistettu Paloaseman Panimon tiluksilla Lohjan Nummen kylässä. Paloasema valikoitui kotipesäksi siksi, että Himon pääpanija Kalle Hirvikoski oli tehnyt Paloaseman poppoon kanssa yhteistyöoluen Moose on the Loose -panimonsa kanssa. Näin ollen ”velka” tuli maksetuksi.

Farmhouse ale kehkeytyi tyyliksi tuon yhteisen kollaboraation (Saapas DDH Brut Saison) sekä osapuolten saison-mieltymyksen perusteella.

Miksi siis farmhouse ale eikä saison?

Farmhouse ale -lokero antaa mielestämme enemmän tilaa leikkimiselle, joten päädyimme lopulta siihen. Vaikka leikkiminen jäikin ehkä adjunktin (veripersikka) lisäämiseen sekä hieman reilumpaan humalointiin (Amarillo). Toki myös hiiva, WLP644 Saccharomyces brux-like Trois, sukeltaa kuivempaan kosteikkoon kuin perinteinen saison-hiiva.

Mallaspohjana toimii kolmikko Simpsons Golden Promise, Ireks Wheat Malt ja Simpsons Malted Oats.

Miltä Verivelka maistuu? Senhän sinä varmasti haluaisit tietää.

Mutta maltetaan vielä hetki ja ihastellaan väriä. Totuus löytyy jostain oranssin ja pinkin leikkauspisteestä. Veripersikkaa todellakin. Ihastellaan myös graafikkomme Pia Iiramon tölkkitaidetta. Tästä tuli juuri niin upea kuin suunnittelimme. Tämä ei jää tähän…

Joku muuten aprikoi Untappdissa, että mikä ihme on veripersikka? Ei, se ei ole ripulia, vaikka veikkaus olikin hyvä. Se on intialainen persikkavariantti.

Tuoksu on kuiva. Kuivan hedelmäinen ja valloittavan belgiesterinen.

Maku jatkaa kuivien vetämistä. Ja tekee sen vielä astetta tiukemmin. Hiivaisuus on vahvasti läsnä ja valkoinen poika soittaa ”funkya”. Tallimaisuus (no bullshit!) leikkaantuu veripersikan ja Amarillon voitelemaan appelsiinimarmeladiin. Tosin sekin on sitruksisen kuivaa, ei Rainbow’n ällömäkeaa käppää. Aavistuksen hapanta paremminkin.

Verivelka on rustiikkinen. Juuri niin kuin sitä termiä voisi käyttää sopivasti rähjääntyneestä maalaistalosta. Farmhouse ale, kässäätkö?

Omaan suuhun erittäin onnistunut päänavaus. Tarpeeksi saisonmaisuutta, mutta modernilla otteella. Toki voidaan kiistellä siitä, että olisiko veripersikan pitänyt olla dominoivampi suussa, mutta kiistelkää te. Minä juon nyt toisen Verivelan.

TEEMU


Nyt kun aloitetaan tämä arvostelu, tai oikeastaan makustelu, niin tehdään se tölkistä, joka kädessäni on. Se on kaunis! Tässä on ehkä meikäläiselle uusin sektori, minkä Himo tuo tullessaan. Tuotteet näyttävät kauniilta.

Pialle ja Teemulle kiitokset, että rakensivat ilmeen. Mä tykkään.

Tölkki sihahtaa auki. Lasiin kaatuu kylmä Verivelka. Se on nyt maksettu.

Väri on kauniin samea, oranssiin taittuvaa punaisuutta. Tiheällä päällä, eli vaahdolla.

Sitten itse olut ja sen tärkeimmät ominaisuudet. Tuoksu ensin. Nenään nousee ensimmäisenä hedelmäisyyttä ja sellaista marjan kuoresta tulevaa pientä happamuutta. Funkyä meininkiä.

Lopuksi pääasia eli maku. Aaaaah… Osalle porukkaa ei tule yllätyksenä meikäläisen saison-rakkaus. Tämä on juuri sitä, mistä tykkään. Alkuun terävää marjan kuorta eli sellaista pehmeää happamuutta. Sitten reilusti funkyä ja marjaisuus kääntyy hedelmäisyydeksi. Veripersikka tuo tähän jännällä tavalla hedelmäisyyttä ja paljon puhuttua marjaa. Hiiva on vahvasti esillä, ja se tuo happamuutta sekä sitä funkyä todella reilusti oluen makumaailmaan.

Tasapainoinen farmhouse ale, jonka pohjalta tulemme tekemään jotain varmasti uudestaan.

KALLE

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑