Himon kasvot: Pia Iiramo, ilmeen luoja

Himon kasvoilla täytyy olla ilme. Sen ilmeen pitää olla houkutteleva, leikkisä, jopa flirttaileva. Oluen ”kasvot” ovat kuitenkin ensimmäinen asia, jonka asiakas näkee.

Himon kasvot ovat Pia Iiramon maalaamat. Helsinkiläinen Iiramo on ehkä keltanokka panimoalalla, mutta juurensa ovat syvällä graafisen maailman värikkäässä maaperässä.

Päivätyökseen Iiramo tekee perheyrityksessä rakennuspiirtäjän sekä 3D-mallintajan töitä, mutta varsinainen intohimo löytyy kuvataiteen puolelta; oli työvälineenä sitten pensseli, tussi, spraykannu tai vaikkapa tatuointikone. Graafisen alan oppirahat on maksettu jo vuosia sitten ja nyt Iiramo on alkanut toteuttaa ammattigraafikkounelmaansa.

Juoma-alalle Iiramon lonkerot ulottuivat hieman sattumalta.

”Päädyin Panimo Himon palkkalistoille parin aikaisemman yhteistyön myötä. Teemu Lahtisen kautta pääsin toteuttamaan Lahdessa Ant Brew’n ja Paavolan K-Citymarketin yhteistyöoluen Berry Lies the Crownin etikettigrafiikan. Se poiki taas uuden toimeksiannon, Teku-lasin suunnittelun, Pirkkalan Citymarketille, johon kauppias Petri Putila siirtyi Paavolasta. Himon pääkolmikko ilmeisesti piti tyylistäni, kun tässä nyt olen”, Iiramo naurahtaa.

Himon ensimmäinen olut, Paloaseman Panimolla tehty Verivelka, ilmestyy juhannusviikolla tarkoin valikoituihin paikkoihin, mutta panimon ilme on herättänyt jo ennakkoon viljalti kiinnostusta sosiaalisessa mediassa. Ihastusta, mutta toki myös vihastusta. Iiramo sanookin, että ”vihaajat” kuuluvat asiaan: ”Silloin on tehty jotain oikein.”

Mistä elementeistä Himon ilme sitten koostuu?

”Himon etiketeissä tulee toistumaan tietyt tunnistettavat elementit, esimerkiksi kolmiot, mutta pääosin grafiikat tulevat olemaan eri tekniikoilla ja teemoilla toteutettuja. Kaikkea mitä keksitään. Jokainen etiketti suunnitellaan omana pienenä taideteoksenaan.”

Kolmiot?

”Kyllä. Jokaisen oluen grafiikassa on kolmio mukana. Tavalla tai toisella. Jos kolmion kärki osoittaa alaspäin, se on kauppavahvuinen. Vahvemmissa oluissa kärki kohoaa taas kohti taivasta. Tämä elementti on mukana heti debyyttioluen etiketissä, joka on vahvuudeltaan 5,3 %.”

Himo x Paloaseman Panimo Verivelka

Kotimaisen oluen laatu on kansainvälistynyt huimasti parin viime vuoden aikana ja maan kärkipanimot eivät joudu enää antamaan tippaakaan periksi esimerkiksi Euroopan kovimmille tekijöille. Mutta onko panimoiden brändi Suomessa vielä tarvittavalla tasolla? Iiramo kokee, että suunta on oikea, vaikka työtä on yhä tehtävänä. Valitsevathan monet kuluttajat oluen hyllystä tai hanasta pelkän ulkoasun takia. Kuten sanottua, ilme on erittäin tärkeä elementti, se on osa tarinaa. Ja tarinat myyvät.

”Kotimainen olutskene parantaa ulkoasuaan jatkuvasti ja tietyt panimot haluavat selkeästi panostaa tölkkien erottuvuuteen hyllyssä. Kansainvälisiä brändejä ei kuitenkaan ole turhan montaa ottaen huomioon panimoiden määrän. Kiinnostavimpia suomalaisia olutgrafiikoita tekevät Olari, Salama, Tuju ja Etko. Näillä brändeillä on mieleenpainuva ja kiinnostava ilme. Erottuminen on nykypäivänä yhä tärkeämpää, kun oluita tulee ympäri maailman ja tölkkigrafiikoiden taso nousee jatkuvasti. Riskejä kannattaa ottaa erottumisen suhteen” Iiramo paaluttaa.

Vaikka Pia Iiramo on sementoinut jo tässä vaiheessa kädenjälkensä kotimaiseen pienpanimoskeneen, niin varsinainen olutihminen hän ei ole. Ainakaan vielä.

”Olen surkea olutkuluttaja”, Iiramo parahtaa ja jatkaa:

”Olen löytänyt vasta hiljattain hapanoluet, jotka ovat olleet tällaiselle olutangstaajalle iloinen yllätys. Vuosia julistin, että en juo ikinä olutta, nyt en voi enää väittää niin – vaikka yhä tottumuksesta usein niin sanon. Graafinen puoli ja tarjonta olutskenessä on sen sijaan aina kiinnostanut, varsinkin kun pienpanimotuotteet alkoivat tulvia räjähdysmäisesti kauppoihin, ja olutosastoista tuli pieniä taidegallerioita. Aina minua on harmittanut se, että en juo olutta, sillä aiemmin se oli aina halvin vaihtoehto. Nykyisin se olisi selkeästi kiinnostavin vaihtoehto. Lupaan kyllä juoda Himon oluita, ihan vaikka vaan ammatillisessa mielessä”, Iiramo sanoo ja hymyilee merkitsevästi.

2 thoughts on “Himon kasvot: Pia Iiramo, ilmeen luoja

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑