Testi: Onko Teku paras lasi oluelle?

Onko Teku-mallinen olutlasi oikeasti markkinoiden ykkönen?

Kuten varmasti moni Bierkkala-blogia seuraava tietää, niin teetimme Teku-laseja kaupalle tulevia tasting- sekä baarihommia silmällä pitäen. Laseja on jo näkynyt videoillamme sekä Maista Bierkkala -maistelulootan yhteydessä.

Vaikka olutlasimalleja on markkinoilla pilvin pimein, niin meille vaihtoehtoja oli vain yksi: Teku.

Tekua valmistaa maineikas lasifirma Rastal, josta tietysti meidänkin, Pia Iiramon suunnittelemat, lasit on tilattu. Tekun taustalta löytyy olutasiantuntijat/designerit Teo Musso ja Lorenzo ”Kuaska” Dabove – nimi on siis johdettu heidän etukirjaimistaan.

Teku on kuin laadukas viinilasi, joka on pyhitetty oluelle. Ja viinilasi on jo itsessään todella hyvä vaihtoehto myös oluelle, ihan kaikille tyyleille.

Tekun lasi on ohutta, jotta se ei vaimenna oluen aromeja. Lasin muoto on täydellinen. Sen pohja on tulppaanimaisen pyöreä, joten aromit kerääntyvät ja tiivistyvät odottamaan nauttijaansa. Ylöspäin kapeneva muoto ei kuitenkaan päästä koko komeutta karkuun kerralla, vaan nenä saa hiljalleen tutustua sulotuoksuihin. Lasin suulta löytyy vielä pieni kikka, käännetty reuna, joka helpottaa juomista: vaikka tukka olisi jo kuinka sekaisin, niin se viimeinen yömyssy ei valu niin helposti rinnuksille.

Tärkein asia Tekussa on kuitenkin jalka. Se on pitkä kuin viinilaseissa. Syystä. Kun lämmin käsi tarttuu kiinni jalasta eikä sylinteristä, niin viileästä pitävä olut (IPA, lager yms.) ei lämpene niin nopeasti. Jos taas olut, esimerkiksi imperial stout, tarjoillaan liian kylmänä, niin käsistä voi tehdä ”kupin” Tekun ympärille ja näin nopeuttaa oikean lämpötilan saavuttamista.

Teku sopii kaikille olutyyleille, eli se on täydellinen yleislasi, jota esimerkiksi allekirjoittanut käyttää kotioloissa pelkästään. Toki monelle tyylille on suunniteltu oma lasinsa, ja ne ovat usein oikeinkin toimivia tarjoiluastioita, mutta nyt puhutaan nimenomaan yleislasista.

Esitettyjä faktoja vahvistaakseni päätin tehdä tuoksutestin, jossa laitoin Tekun kilpasille muutaman muun tarjoiluastian kanssa: viinilasi oli luonnollinen valinta, shaker-mallia näkee usein olutravintoloissa käytössä, kahvikuppi on ”alan miehen” valinta ja säilykepurkki valikoitui sen takia mukaan, että niitä näki surettavan paljon pubeissa pari vuotta sitten ihan olutlaseina.

Testataan!

Kaadoin oluen laseihin, suunnilleen saman verran jokaiseen. Pyöräytin pintajännitteen rikki ja nenä tarjoiluastiaan. Pidin myös suuta hieman auki, jotta sain kaikki mahdolliset aromit talteen.

Testin tarkoitus oli nimenomaan ottaa selvää oluen tuoksusta, ei niinkään mausta. Tuoksu kun muodostaa leijonanosan makuaistista.

Oluena käytin Moose on the Loosen Spruce Leetä, kuusenkerkällä maustettua saisonia. Kuusenkerkkä ja saison ovat molemmat tunnistettavan tuoksuisia, joten ounastelin niiden sopivan hyvin tähän tarkoitukseen.

Listasin tarjoiluastiat suoraan oikeaan järjestykseen. Se näyttää tältä:

TEKU. Ennakkosuosikki ei pettänyt. Voitto oli murskaava.

Todella vahva ja rikas tuoksu. Kuusenkerkkä on tuoretta, metsä on vasta herännyt. Saisonin funky sitrusmaisuus nousee taustalta tukemaan. On siellä aavistus mallastakin. Hyvällä tavalla jopa simamainen, sellainen, jossa on inkivääriä, mutta ei rusinoita.

VIINILASI. Yhtä selkeä hopeamitalisti. Perusvahvaa suorittamista.

Miellyttävän voimakas ja tuore tuoksu, kuitenkin selkeästi Tekua miedompana. Toisaalta taas mallas korostuu.  

SÄILYKEPURKKI. Testin kovin yllättäjä, joka nousee shakerin ohi podiumille.

Kuusenkerkkä ei tunnu säilykepurkissa yhtä tuoreelta kuin kahdessa ensimmäisessä, mutta se on yhtä kaikki yhä tunnistettava aromi. Simamaisuus on myös läsnä.

Kenties säilykepurkin ylöspäin kapeneva muoto tiivistää tuoksut nenään paremmin.

HUOM! En silti suosittele kellekään säilykepurkin käyttämistä olutlasina.

SHAKER. Aina yhtä kova pettymys. Tätä mallia moni olutravintola käyttää sen pinoamisominaisuuksien takia, mutta täysvaltaiseen nauttimiseen siitä ei yksinkertaisesti ole.  

Oluen tunnistaa yhä samaksi, mutta täysin vesitettynä versiona. Koko matkalta ylöspäin laajeneva lasimalli ei helli oluen herkimpiä nyansseja. 

KAHVIKUPPI. Huumoria se on huonokin huumori. Pohjakosketus on otettu.

Tuoksu on miltei täysin poissa. Jäljellä vain… Mitä tämä nyt on? Epämiellyttävää liimaisuutta. Kun mukia pyörittelee väkivaltaisesti ja nenän työntää pohjaan asti, niin oluesta saa edes vähän kiinni. Ei se silti kovin miellyttävä tuoksu ole.

BONUSKIERROS. Tämän jutun tekemisessä meni kaikkinensa jokunen tunti. Annoin oluen jäädä tarjoiluastioiden pohjalle lepäämään ja päätin vielä loppuun ottaa kunnon nuuhkaisun kaikista.

TEKU. Yhä selkeästi vahvin. Aromit olivat toki laimentuneet, mutta tuoksu houkutteli silti juomaan.   

VIINILASI. Tässäkin yhä selkeä ja miellyttävä tuoksu. Taustalla joku pieni liimamaisuus, ehkä.

SÄILYKEPURKKI. Tuoksun kovin ydin kadonnut täysin. Todella iso ero juuri kaadettuun.

SHAKER. Oho! Todella laimea ja epämiellyttävä tuoksu. Shaker kärsi ajasta eniten.

KAHVIKUPPI. Toinen oho! Kahvimuki taas alkoi antaa itsestään irti huomattavasti enemmän tuumaustauon aikana. Nousisi kolmanneksi näillä näytöillä, jos testin tarkoitus ei olisi ollut vertailla juuri kaadettua, tuoretta olutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑