Himon kasvot: Kalle Hirvikoski, pääpanija

Kun katsot Himon kasvoja, niin yhdet katsovat takaisin muiden yli. Ne ovat toki komeat ja korkeammalla kuin muut, mutta siitä ei ole nyt kysymys. Ne kuuluvat pääpanijalle, sille henkilölle, joita kiittävät ja syyttävät katseet tapittavat aina kun kyseessä on panimon maine. Ne kuuluvat Kalle Hirvikoskelle.

Kalle Hirvikoskea, 32, rooli ei pelota. Hän on näytellyt sitä roolia tasan neljä vuotta Moose on the Loose Brewing Companyn keulilla. Miltei monologina, sillä Moose on the Loose henkilöityi pitkälti Hirvikoskeen ja hänen työtä pelkäämättömään asenteeseensa – mies pyöritti muutamaan otteeseen jopa festivaalitiskiä ilman apuvoimia.

”Ei päästy sille tasolle, että olisi ollut varaa palkata muita tekemään niitä töitä. Siihen tietysti pyrittiin, sillä itse haluaisin olla osa skeneä nimenomaan oluen tekijänä, en esimerkiksi myyntimiehenä. Olen aina halunnut keskittyä oluen panemiseen ja oppia siitä lisää. Sen takia alalle lähdin. Se on intohimoni. Paperien pyörittely, myynti, brändäys sun muut vastuualueet, ne eivät vaan ole minun ydinhalujani”, Hirvikoski tuumii.

Panimo Himossa apukäsiä riittää, sillä myynti- ja markkinointipuolesta vastaa oluthahmo Teemu Lahtinen, hallinnollisella puolella istuu taas K-Citymarket Pirkkalan kauppias Petri Putila, jonka kaupan sisään Himo siis kesän ja syksyn aikana rakentuu.

Himo ei ole Keskon pienpanimo, mutta markettisijainti avaa uusia mahdollisuuksia saada apuvoimia kaupan henkilökunnasta esimerkiksi growlereiden täyttötalkoisiin. Ja vaikka Hirvikoskelle jää viimeinen sana panimon rakentamisesta, niin Kesko on siinäkin vahvasti pääpanijan tukena.    

Hirvikoski myöntää, että nämä Pirkkalan tarjoamat resurssit helpottivat päätöksen tekemistä entisestään. Päätöstä laskea Moose on the Loose, ikioma panimo, lopullisesti hautaansa.

Päätös oli pikainen. Se tapahtui yhden illan aikana. Tarjous pääpanijan pestistä tuli Hirvikoskelle yllätyksenä, mutta se oli juuri sitä mitä hän tarvitsi. Ja kun miehen perhe, vaimo ja kaksi lasta, näytti vihreää valoa, niin vastaus Pirkkalan suuntaan oli ”tahdon”.

”Moose oli nostanut profiiliaan hiljalleen, mutta se viimeinen potkaisu jäi uupumaan. Siihen olisi ollut kaksi vaihtoehtoa: Joko kunnon panostus taloudellisesti tai sitten tämä, eli aloitus täysin puhtaalta pöydältä valmiiden resurssien kanssa. Helppo päätös”, Hirvikoski analysoi ja jatkaa: 

”Himossa pääsen toteuttamaan itseäni, näyttämään sitä omaa ilmettä. Omaa taistelunaamiota. Moosen kanssa joutui usein tekemään tylsiä kompromisseja ja raha puhui liikaa päätöksien taustalla. Nyt kun puitteet ovat kunnossa, niin asiat saadaan tehtyä loppuun asti kunnolla.”

Panimo Himo ei ole ensimmäinen, eikä viimeinen panimo, joka nousee K-Citymarketin tai K-Supermarketin yhteyteen. Se on kuitenkin ensimmäinen, jonka tavoite on nousta Suomen parhaimpien ja mielenkiintoisimpien pienpanimoiden joukkoon. Oluen laatu on tietysti Himo-kolmikolle tärkeintä, mutta panimon brändi tulee heti perässä.

Palaute on ollut Hirvikosken mukaan pääsääntöisesti kannustavaa, mutta soraääniäkin mahtuu mukaan. Ajatus pienpanimosta Keskon kidassa on joillekin olutihmisille yksinkertaisesti liikaa. Pääpanija uskoo kuitenkin, että pelko on turha. 

”Ei Himo tai muut kauppojen panimot vie niin sanotuilta perinteisemmiltä pienpanimoilta mitään pois. Meidän konsepti, sekä tietysti pieni koko, ohjaavat myyntiä vahvasti kaupan seinien sisään. Hyvin paikallista siis. Eikä Himo havittele hylly- tai hanapaikkoja kuin muutamassa tarkasti valitussa paikassa. Emme ole myöskään lähdössä ’hintapolkukilpailuun’ mukaan, sillä oluemme tulevat löytymään sieltä ylähyllyltä. Hinnan JA laadun takia”, pääpanija paaluttaa.  

”Kyllä me haluamme rikastaa olutkulttuuria, emme köyhdyttää sitä.”

Hirvikoski asuu perheineen vielä Porissa, vaikka osa-aikainen työsuhde Himossa on jo alkanut. Osa-aikainen siksi, että Moose on the Loose jolkottelee vielä juhannukseen asti, ennen kuin sen loppu koittaa. Moosen elämää juhlistaakseen Hirvikoski on pannut The End -olutkaksikon, joka esittelee saman imperial stout -pohjan, mutta toinen versio on kypsynyt Laphroaig-viskitynnyrissä.

Loppu on uusi alku, sillä juhannuksena näkee keskiyön valon myös Himon ensimmäinen olut, Verivelka. Se on tietysti vielä muualla pantu, sillä omat tilat saadaan käyttöön aikaisintaan syksyllä. Verivelka tehdään Lohjalla, Paloaseman Panimolla, jonka jäsenistö on puolestaan käynyt Moose on the Loosella panemassa aikoinaan yhteistyöoluen, Saapas DDH Brut Saisonin. Siitä nimi Verivelka.

Saisonia, tai farmhouse alea, on tulossa nytkin. Veripersikalla maustettuna. Hirvikoski on nimenomaan tunnettu saisoneistaan, joten niitä juuria jatketaan. Saisonin lisäksi sahti on erityisesti Himon jäsenistön mieleen, mutta Himon spektri tulee olemaan laaja.  

”Haetaan äärilaitoja, mutta juotavuus edellä. Eli ihan mitä tahansa sekametelisoppaa ei panna vain panemisen takia – vaikka Lahtinen yrittääkin tonninsetelinä väittää aprikoosi-Piltin näköistä olutta kauniiksi. Ja kuten jo mainittua, oluen pitää olla puhdasta. Keitto menee armottomasti viemäriin, jos siinä on mitään epäpuhtauksia”, Hirvikoski sanoo tiukkana.

”Oluen tynnyröinti ja blendaaminen tulevat myös vuoden parin sisään olemaan meidän kulmakiviä.”

Mahtuuko Tampereelle vielä olutta? Hirvikoski näkee tulevan asuinkaupunkinsa olutmarkkinat avoimena, josta Himollekin löytyy varmasti oma, moderneilla väreillä maalattu kolonsa.

”Tampere ja sen lähialueet ovat profiloituneet ehkä enemmän perinteisempien panimoiden kodiksi. Paras esimerkki on varmasti Koskipanimo, joka on vuosikausia tehnyt huippulaadukasta olutta, mutta eivät he missään hype-palstoilla juuri roiku. Ja hei, mahtuihan Poriinkin neljä panimoa, tai viisi jos laskee Beer Hunter’sin ravintolapanimon. Että eiköhän meille Pirkanmaalta koti löydy. Niin panimolle kuin perheellekin.”


Kuvat: Roope Jakonen

3 thoughts on “Himon kasvot: Kalle Hirvikoski, pääpanija

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑