Untappd – ahkera renki, laiska isäntä

Me olemme nyt Untappd Verified Venue. 

Löydät tilimme TÄÄLTÄ. 

Mutta mitä se lopulta tarkoittaa? Miten se näkyy teidän tai meidän arjessa?

Untappdia on kutsuttu olutharrastajan raamatuksi. Ja ymmärrän termin täysin, sillä jotkut ihmiset lukevat sovellusta kuin piru raamattua. Tai raamattu pirua ehkä tässä tapauksessa. Paljon nimittäin näkee kauppojen hyllyillä tai festaritiskeillä niitä ihmisiä, jotka luottavat sokeasti Untappdin arvioihin. ”Toi on Untappdin mukaan näköjään ihan paska olut, tää taas Suomen parhaita”, on kuultu kerran jos toisenkin. Ja nämä paalutukset siis pelkästään muiden ihmisten arvioihin perustuen.

Joillekin taas tikkien, eli juotujen oluiden määrä on laatua tärkeämpi. Uuden oluen kiilto silmissä maistuu se käppäisempikin novgorodilainen rankkitynnyröity viinalager hyvältä. ”Paljos olutammattilaisella on Untappd-tikkejä tällä hetkellä”, kysymys, johon olen joutunut vastamaan monesti. Luku on muuten nolla.

Nämä ovat toki ääriesimerkkejä, yhdeksän miljoonan käyttäjän joukkoon kun mahtuu jos jonkinlaista lasin rassaajaa, ja suurin osa käyttäjistä ymmärtää sen, että olut on juotava ensin ennen kuin sen voi arvioida. Joko sitten sovelluksessa tai ihan vaan omassa päässä. Toki panimon maine, brändi, oluttyyli, ilmavaivat… Kaikki vaikuttaa olutkokemukseen, mutta lopulta vain maulla pitäisi olla väliä.

Siihen tarkoitukseen Untappd onkin mainio apuväline. Sieltä voi tarkistaa saatavuuden, oluttyylin, prosentit sun muut tähdelliset infot. Ja sieltä voi siis lukea muiden käyttäjien kokemuksia. Niitä ei vaan kannata pitää liian suuressa arvossa.

”Untappd on erittäin käyttökelpoinen työväline, kun sen ymmärtää oikein. Sovelluksesta on hyvä haistella tuoreita oluttrendejä, uusia panimoita sekä niiden tuotelaajuutta”, tiivistää olutasiantuntija Anikó Lehtinen.

Untappd on pirun ahkera renki, mutta patalaiska isäntä.

Yksinkertaisesti selitettynä Untappd on siis sovellus, jolla ihmiset voivat tikata (kerätä) ja/tai reitata (arvostella) juomiaan oluita – siidereitä, meadeja tai hard seltzereitä unohtamatta. Untappd on myös oiva kanava seurata, mitä vakiokuppilan hanassa tai lähikaupan hyllyssä on tarjolla. Tässä vaiheessa kuvaan astuu Untappd Verified Venue -titteli. 

Ollakseen Verified Venue, kaupan tai ravintolan on perustettava ns. bisnestili, maksettava 599 dollarin vuosimaksu ja käytävä puolisen tuntia kestävä etäpalaveri Untappdin yhteyshenkilön kanssa. Näillä toimenpiteillä Untappd haluaa varmistaa, eli verifioida, sen että mukaan lähtenyt yritys on tarpeeksi motivoitunut ylläpitämään tiliään. Mikä on täysin ymmärrettävää, sillä huonosti hoidetusta Untappd-tilistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kaikille.

Meillä Untappd pyörii käsivoimin, sillä emme ole ainakaan vielä keksineet keinoa, millä noin 700 nimikkeen hallinta onnistuisi digitaalisesti. Jos siellä on insinöörin luonteisia vinkkaajia, niin palkitsemme kyllä teidät. Me siis syötämme ja poistamme oluet Untappdista käsin. Siksi aina pieni virhemarginaali pitää vain hyväksyä.

Myös viini- ja olutravintola Sommelieren olutkaapin sisältö tulee löytymään samalta Untappd-tililtä. Toki alaotsikoituna. 

Kannattaa siis todellakin ladata kyseinen sovellus, jos sinulla ei sellaista vielä, ja ”checkata ineen” meidän tilille. Jos ja kun Bierkkalan olutsortimentti kiinnostaa. Kannattaa myös merkitä meidät meiltä ostettujen oluiden yhteyteen. Varsinkin jos käytät arvosteluasteikkoa. Sitä kautta voimme seurata, mistä tykätään ja mistä ei niinkään. 


Kuva: Roope Jakonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑